BRUXISMUL – SCRASNIREA DINŢILOR

Bruxismul este o afecţiune care se caracterizeaza prin scrasnirea dinţilor si încleştarea maxilarelor. 20% dintre adulţi isi scrasnesc dinţii noaptea,fapt ce duce la uzura dinţilor si uneori la fracturarea lor,deasemenea pot aparea probleme la nivelul gingiilor si articulaţiilor mandibulare. Afecţiunea prezintă diferite nivele de severitate,de la un tip de bruxism uşor,care nu necesita tratament, pana la o forma agravata ce atrage dupa sine probleme precum migrene sau dureri de mandibula.

Daca va treziti cu dureri de cap, dureri de urechi, dureri ale articulaţiei mandibulare, daca dinţii nu mai par aliniaţi si au un aspect tocit, daca a aparut o sensibilitate crescută a dinţilor, daca observaţi semne de muşcaturi pe interiorul obrajilor sau dinţi fisuraţi faceţi o programare la stomatologul Dvoastra.

In multe cazuri, bruxismul nu necesita tratament stomatologic,dar daca afecţiunea este una severa, nu trebue sa o neglijaţi.

Un tratament paliativ al bruxismului incepe cu efectuarea unor gutiere pe unul sau ambele maxilare,care va vor ajuta sa nu distrugeti f.rau dinţii si vor reduce tendinta de a ii freca.

Daca dinţii sunt tociti se recomanda devitalizarea si inbracarea lor. Coroanele vor remodela complet suprafeţele care efectuiaza mestecarea alimentelor si vor pastra inaltimea ocluziei dentare.

Invatati sa reduceţi stresul. Terapiile tip meditatie sau exerciţiile de relaxare sunt menite sa reducă nivelul de stress.

Aveţi grija de sanatatea întregii familii!