ENDODONTIE

Endodontia sau tratamentul canalelor radiculare a devenit o parte distincta a stomatologiei si este indispensabila pentru alte discipline.

Endodontia este considerata astazi ca o metoda de tratament sigura, avand un prognostic favorabil chiar in situatia unor dinti infectati. Este impsibil sa se poata aborda in practica tratamentul leziunilor carioase, parodontologia si protetica dentra fara endodontie.

Tratamentul endodontic are ca scop de a asigura mentinerea organelor dentare depulpate in stare de sanatate permanenta si prevenirea aparitiei leziunilor periapicale sau eliminarea lor, daca exista.

Tratamentul endodontic are strategia de a evita sau de a elimina inflamatia tesuturilor periapicale, care este provocata de fenomene microbiene si imunologice asociate,a caror origine se gaseste in patologia endodontica.

Indepartarea tuturor detritusurilor organice accesibile din sistemul canicular este considerata astazi ca suficienta pentru mentinerea sau restabilirea starii de sanatate endodontica. Sunt foarte importante prepararea corecta si obturarea corecta a canalelor radiculare in perspectiva prevenirii infectiei si  mentinerii rezultatelor.

Un dinte tratat endodontic corect trebue sa reziste dupa mai multe luni sau ani criteriilor de apreciere a reusitei tratamentului.

De multe ori pacientul nu are decat o singura dorinta, sa scape de durere prin extractie. Datoria medicului stomatolog este de a expune clar dezavantajele extractiei si de a convinge pacientul sa lupte pentru fiecare dinte si sa aleaga tratamentul conservativ.

Desi tratamentul endodontic al unui dinte ar putea fi costisitor, pentru ca tehnica cere timp indelungat, instrumentele utilizate sunt scumpe si de cele mai multe ori de unica folosinta, este oricum mai convenabil decat tratamentul protetic, care este mult mai scump.

 

 

Dr. Alina Botezat