Protetica Dentara

In drumul sau spre secolul XXI protetica dentara a fost influentata de continua evolutie stiintifica si culturala a omenirii, ajungand la cote de neimaginat acum 30-40 de ani.

Azi protetica dentara moderna rezolva probleme din cele mai complicate atat pe plan functional cat si biologic.

Inainte de toate, insa, pacientul este cel, care trebuie sa inteleaga gravitatea impactului asupra intregului organism lipsa partiala sau integrala a dintilor.

Pe langa faptul ca orice fel de edentatie are ca urmare dereglarea functiei masticatorii, functiei fizionomice, fonatiei e.t.c., edentatia dezechilibreaza functiile mai multor sisteme ale organismului uman, provocand schimbari sau chiar afectiuni la nivelul sistemului articular, sistemului gastro-intestinal, sistemului cardiovascular e.t.c.

In stomatologia moderna exista solutii pentru rezolvarea problemelor de la unele simple la cele mai complicate pentru fiecare pacient in parte. Exista diverse materiale pentru efectuarea lucrarilor dentare, incepand cu cele clasice si terminand cu cele moderne, astfel se poate gasi cea mai buna solutie pentru cazul Dvoastra.

Totodata medicul va face tot ce-i sta in putinta pentru a stabili cu pacientul un climat de simpatie si incredere.

In acest sens contribue in mare masura ambianta si aspectul cabinetului, solicitudinea medicului si a personalului auxiliar.

Ingrijirea protezelor dentare

Daca,dintr-o conjunctura nefavorabila Dvoastra, va esta necesara o proteza mobila, nu disperaţi! Nu este râul cel mai mare care vi se poate intampla. Luaţi partea buna a lucrurilor! Aveţi din nou o dantura funcţionala si estetica. Si sa stiti ca acceptarea psihica a unei proteze mobile constitue 90% la suta din reuşita tratamentului. Mai trebue sa stiti ca perioada de acomodare dureaza intre 20 si 40 de zile si va trebui sa va inarmati cu multa rabdare.

Marele avantaj al unei proteze mobile il reprezintă estetica impecabila! Cateva recomandari pe care vi le voi da va vor ajuta sa treceti mai uşor peste momente dificile cauzate de proteza,cum ar fi: senzaţia de voma,senzaţia de”gura plina”, puncte dureroase.

In perioada de adaptare,fie ca aveţi proteza mobile totala,fie ca aveţi p.m.parţiala, trebue sa va prezentati la medic zilnic sau o data la 2-3zile. Medicul va decide daca sunt necesare ajustari pentru potrivirea perfecta a protezei. Este foarte important sa purtati proteza permanent. Daca nu purtati proteza un timp mai îndelungat,este foarte posibil ca aceasta sa nu se mai potriveasca. Pentru a scurta perioada de acomodare,trebue sa vorbiţi mult sau sa cititi in glas,muşchii fetei se reeduca si in final vor”tine” si ei proteza. La început va trebui sa taiatî mancarea in bucati mici si sa încercaţi sa mestecati in ambele parti în acelas timp. Evitati mancarurîle lipicioase sau aderente. Indiferent de problema aparuta in procesul de masticatie este mai bine sa consultati medicul decât sa încercaţi singur o soluţie. Sa fiti convins ca la sfarsitul perioadei de acomodare nu o sa va puteti imagina viata fara proteza Dvoastra mobila!

Alte cateva sfaturi:

*spalati proteza zilnic cu o periuţa moale cu sau fara pasta de dinti*saptamanal igienizaţi proteza intr-o soluţie obtinuta prin dizolvarea unei pastileCOREGA* daca se intampla sa nu purtati proteza noaptea,tineti-o in apa,astfel se va potrivi mai bine*gingii roşii,fisuri la coltul gurii,puncte dureroase sunt semne de alarma si trebue sa va adresaţi imediat medicului.