305REPREZINTĂ OARE O NECESITATE ÎNLĂTURAREA TARTRULUI DENTAR? Aceasta întrebare o aud de la majoritatea pacienților mei, fapt ce m-a determinat să dau niște explicatii pentru elucidarea temerii. Tartrul dentar (piatra) este placa bacteriană mineralizată, calcifiată. Placa bacteriană dentară este un deposit moale care se acumulează pe suprafața dinților și nu se desprinde la clătirea, oricât de energică, a gurii și se îndepărtează numai prin raclare. Placa se depune mai ales în timpul somnului, când debitul salivar este mic și masticația absenta.Depunerea plăcii dentare începe cu constituirea unei pelicule, după care imediat începe adeziunea bacteriană.

Bacteriile reprezinta 70% din masa plăcii dentare și sunt foarte variate ca specie (peste 20). Ele constituie cauza primara a inflamatiei și apoi a distrugerii țesuturilor gingivale și osoase, fapt care duce la apariția parodontitei, afecțiune care răspunde foarte greu și puțin tratamentului.
Rolul etiologic al tartrului este cunoscut încă din antichitate, dar mecanismele prin care acționează in declanșarea bolilor parodontale au fost elucidate numai în ultimele decenii. Tartrul, prin iritația mecanică și agresiunea bacteriană este factorul principal în declanșarea parodontopatiilor și întreținerea bolii.După poziția și sediul depozitelor, tartrul poate fi supragingival și subgingival.

Tartrul subgingival este mai închis la culoare, mai dur și mai aderent, formează foarte repede pungi false, adica desprinde marginea gingivala de pe țesutul dintelui și apoi a osului, treptat țesutul osos se lizează și apar pungi osoase. În concluzie, tartrul dentar este factorul principal care duce la aparitia mobilității dinților.

De aceea, orice măsură profilactică a parodontitei sau orice tratament conservator parodontal debutează cu detartrajul. Procedura terapeutica, prin suprimarea completă a depozitelor tartrice supra- și subgingivale, dublată de o igienizare corectă și de un control periodic cu curățarea profesională a dinților, determină stingerea inflamațiilor și asigură menținerea succesului terapeutic.Cea mai eficienta metodă de prevenire a afecțiunilor parodontale este un control temeinic în vederea înlăturării tartruluidentar la fiecare 6 luni!